dijous, de novembre 01, 2007

Sa Sínia, Portocolom, Felanitx

Avui toca una altra recomanació culinària.
Mallorca és un lloc excel·lent per menjar peix. Encara que a Madrid tots diuen que és on hi ha el millor peix de la Península i l'Estat, el cert és que si saps on vas a Mallorca trobes indrets indescriptibles. (El més greu és que després els madrilenys diuen que ens mirem massa el melic, nosaltres!).
Un d'aquests indrets, es troba al meu poble, Portocolom. Situat ben aprop de l'entrada del poble per la carretera que ve de Felanitx, gaudeix d'un gran prestigi, i el que és més, d'una molt bona cuina.
A més de menjar qualsevol peix (segons el mercat) cuinat segons les més selectes receptes mallorquines o a la planxa pels més exigents, sempre hom pot decantar-se per una bona paella, arrós brut o paella cega.
Els meus plats preferits són precisament la paella cega (quin guster per fer-hi dinars de família) i fa uns anys el gall fregit amb ceba fregida. Un plaer inmens. D'entrants, s'hi poden trobar els típics de la cuina local... Destacant-ne els calamars a la seva tinta (a l'antiga), un bon plat de pernil ibèric de Jabugo o uns musclos al vapor que tant fan disfrutar a mumare.

La fama d'aquest lloc li ve, pel que al meu coneixement respecta de dos fets.

El primer és que era un dels restaurants preferits del pare del Rei d'Espanya, i tot sovint encara ve l'esmentat monarca bourbonic a empeçolar-se un bon arrós, un bon peix o alguna cosa. De fet, altres personalitats del famoseo també l'han visitat aquest restaurant... I de forma graciosa, a les cadires que han estat ocupades per persones famoses ara s'hi pot veure una placa metàl·lica amb el nom de la personalitat que ha ocupat el lloc. Una exentricitat que ben bé se la poden permetre, ja que el menjar està a l'altura de les circumstàncies. (I el preu també... entre 30 i 60 euros per persona).

La segona anècdota curiosa me va ser contada en el contexte poblerí de Portocolom. I va camí d'esdevenir una llegenda. Resa el mite que un parell d'americans varen demanar una paella que els va ser servida per l'amo de Sa Sínia... Quan els plats varen estar fets, els americans li varen demanar ketchup a l'amo. I aquest, "ni corto ni perezoso" com dirien en castellà, va agafar-los els plats, els va tornar a buidar a dins la paella i els va convidar 'amablement' a deixar la taula buida per a uns altres comensals que sí que sapiguessin valorar la seva cuina. Un fet valent, però necessari al meu entendre. Respecte la veracitat d'aquesta llegenda, només puc dir que "Si non e vero e ben trobato!".

PS: Comentari póstum: la carta està decorada per un dibuix del famós pintor felanitxer Miquel Barceló.

Celler Sa Sínia,
C/Pescadors s/n
Portocolom, Felanitx
tlf: 971 824 323

3 comentaris:

  1. Jo el peix més saborós el vaig tastar a un poblet mariner de Creta, però és veritat que diuen això de Madrid

    ResponElimina