divendres, de novembre 09, 2007

L'Obra Cultural Balear i Som i Serem Ràdio

Deia Bertold Brech:

"Hi ha homes que lluiten un dia, i són bons. Hi ha homes que lluiten un any, i són molt bons. hi ha homes que lluiten molts anys, i són encara millors. Però hi ha homes que lluiten tota la vida i aquests són els imprescindibles..."

A les illes hi ha gent d'aquesta mena, que porta tota una vida dedicada a lluitar per una causa molt noble des del meu punt de vista: la conservació, defensa i difusió de la cultura pròpia de les Illes Balears... Si en voleu trobar de ben segur que a la seu de l'Obra Cultural Balear n'hi trobareu molts...

Sota el lema de "Llengua. Cultura. País", l'Obra Cultural Balear és una entitat cívica dedicada a la defensa de la llengua catalana i a la promoció, com ja hem comentat, de la cultura pròpia de les Illes Balears. Aquesta associació va ser creada l'any 1962, concretament el 31 de Desembre, dia que es conmemora l'aniversari de l'entrada del rei En Jaume a Medina Mayurqa. Per aquest motiu el 31 de Desembre és considerat com la Diada de Mallorca, i l'OCB organitza aquest dia des de fa ja 6 anys un concert.

Els impulsors i fundadors de l'CCB foren un conjunt de mallorquins il·lustrats, poetes, escriptors, professionals liberals, historiadors i lingüístes. L’entitat és la continuadora històrica de l’Associació per la Cultura de Mallorca (1923 - 1936) i la seva actuació entronca també amb la tasca de recuperació nacional encetada a Mallorca pels prohoms de la Renaixença literària, cultural i lingüística.

Feina per la recuperació del català.
Al decenni dels anys seixanta, l’OCB realitzà cursos de llengua i cultura catalana per a escolars, adults i professorat, a més d’edicions sobre la història i la cultura de les Balears.
Als anys setanta s’estén als pobles, fa una tasca important per al reconeixement oficial del català i col·labora estretament amb l’organització dels actes del Congrés de Cultura Catalana a les Balears.
Als anys vuitanta, professionalitza totes les àres d’actuació, promou la xarxa de cursos de català per a adults (més de 30.000 alumnes des de 1983) i serveis d’assessorament, dinamització lingüística i de suport a l’ensenyament en català.
El 1989, promou i signa un acord institucional amb totes les institucions de les balears per crear l’anomenada Campanya de Normalització Lingüística amb l’objectiu de dur a terme accions conjuntes, i en que l’OCB n’assumia el secretariat. Aquest acord va ser paralitzat pel Govern quan l’OCB va impulsar una campanya popular a favor de l’ensenyament en català que qüestionava l’anomenada Ordre Rotger (un decret del govern, de l’any 1994, que liberalitzava l’ensenyament en català). Tres anys després, al 1997 la tesi de l’OCB va ser recollida pel Govern en aprovar l’anomenat Decret de Mínims, el qual fixa un mínim obligatori del 50% d’àrees en català a cada centre escolar.

Peró a més d'aquestes accions, l'Obra també ha destacat pel seu impuls a associacions com Joves de Mallorca per la Llengua, una associació juvenil dedicada a la promoció de la llengua mallorquina (el català) en tots els àmbits, entre els que destaquen la organització dels Correllengües i Acampallengües. Cal destacar "el Correllengua", actualment un esdeveniment a nivel nacional (del País Valencià, el Principat i les Illes), va ser ideat pels Joves... També se'ls pot responsabilitzar de la organització del Rock'n'llengua.

I més recentment, l'OCB està al darrera d'una altra lluita... SiS Radio.

Després del resultat de les eleccions autonòmiques de maig de 2003 a les Balears, amb la victòria per majoria absoluta del PP encapçalat per Jaume Matas varen arribar mals temps per tot allò que sonàs a cultura i a català. Matas dictà el tancament de SOM Ràdio, la única emissora que emetia en català per a totes les Illes Balears.

SOM Ràdio s'havia creat l'any 2000, a iniciativa de la conselleria d'Educació i Cultura del Govern de Progrés, amb la intenció d'ajudar en la tasca de la normalització lingüística i com a plataforma de promoció d'autors i intèrprets de les Illes Balears. Es va convertir des del primer dia en l'únic mitjà radiofònic que emetia en llengua catalana per al conjunt de les Balears, al temps que omplia el buit històric d'una ràdio pública a les illes. A més va esdevenir una ràdio amb una programació variada i de qualitat, amb uns índex d'audiència que en alguns moments arribaven als 20.000 oients.

El 13 de novembre de 2003, el conseller d'Educació i Cultura del Govern Matas, Francesc Fiol, anunciava al Parlament la decisió de tancar SOM Ràdio. Els motius exposats pel govern foren: la manca de cobertura legal adequada (tot i que SOM Ràdio no suposava una competència deslleial per a les emissores comercials, ja que només emetia publicitat institucional) i l'estalvi pressupostari, malgrat que el pressupost anual de l'emissora era de 151.000 euros: una minúcia si ho comparam amb els 4 milions que costà l'adquisició del centre cultural de Michael Douglas, o els 6 milions que costà el patrocini de l'equip de ciclisme Illes Balears-Banesto.

A finals de novembre de l'any 2003 es creà la plataforma SOM I SEREM RÀDIO, per la continuïtat de SOM Ràdio, formada pels treballadors de la ràdio, en col·laboració amb institucions i organismes del món de la cultura.
El divendres 28 de novembre es va fer la darrera emissió en directe. A partir d'aleshores, un ordinador continuà amb la programació musical fins que el 31 de desmbre s'aturaren definitivament les emissions. Onze persones quedaren sense feina.

La Plataforma per la continuïtat de SOM Ràdio es va presentar públicament el dia 3 de desembre de 2003. Va començar amb una campanya de protesta contra la decisió del Govern de tancar la emissora. Segons el portaveu, SOM Ràdio s'havia convertit en un referent "Amb SOM Ràdio no només desapareix l'únic mitjà radiofònic que emet en llengua catalana per al conjunt de les Balears, sinó que a més, els creadors musicals de les nostres Illes ho tindran molt més difícil per fer arribar el seu producte a la societat i es perjudicarà tota la indústria discogràfica balear".

La Plataforma SOM I SEREM RÀDIO va posar en marxa una campanya de recollida de fons a través de diversos mitjans. Així, a mitjans de 2006, començà a emetre Som i Serem Ràdio a través d'internet, a la web www.somiseremradio.cat. Finalment, després de tres llargs anys de feina, el 31 de desembre de 2006 començàren les emissions regulars per internet de Som i Serem Ràdio.

A partir de 2007, Som i Serem Ràdio passa a dir-se Sis Ràdio d'acord amb les sigles del seu anterior nom i té projectes prometedors de cara al futur de la ràdio en català.

Aquestes tres entitats, Sis Ràdio, la Plataforma Joves de Mallorca per la Llengua, i l'OCB són tres associacions que viuen sobretot de les subscripcions (en el cas de l'Obra) i del voluntariat. SI voleu esdevenir dones i homes imprescindibles per a la vostra terra, entreu a les webs i preguntau-vos com podeu ajudar!

-----------------------------------------------------------------------------

PS: Avui vull aprofitar per recordar a Toni Roig, el traspassat líder d'Al-Mayurca. Ell era un dels imprescindibles... L'illa el trobarà a faltar. Esperem que molts segueixin el seu exemple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada