dijous, de maig 10, 2007

Qüestió d'interès (1997)

Un altre escrit que penjava a la meva antiga pàgina web... Un altre document històric... Je, je... Clar que s'ha de jutjar dins el contexte històric dels meus quinze-setze anys... No sigueu massa durs amb mi!!!!

Qüestió d'interès

Què és l'interés? L'interés és la capacitat d'una cosa per captar la nostra atenció.
Es a dir, com més interessant és una cosa, més capacitat per atreure la nostra atenció té.
És realment això?

Moltes vegades he sentit dir a la gent: aixó no és interessant!. Crec que la gent que diu això no té raó: Chesterson va dir una vegada: "No hi ha coses sense interés. Tan sols hi ha persones incapaces d'interessar-se". Crec que té rao. Això és fàcil d'explicar. Hi ha coses que interessen més a una gent que a l'altra: a tu t'agraden unes i a mi m'agraden unes altres. De la mateixa manera passa amb tota la humanitat. Al món hi ha millons de persones, i cada individu és diferent de tots els altres, de manera que també s'interessa per unes coses diferents que els altres. Si hi ha millons de persones interessades en coses diferents, és difícil que hi hagi una sola cosa en la qual una d'aquests millons de persones no s'hi hagi interessat.

Totes les coses, encara que moltes d'elles no siguin interessants per a tu, són interessants per a algú, es a dir, tenen interés. Ha quedat clar que totes les coses tenen interés, en canvi, no tothom el troba: uns no poden, molts no el volen trobar i finalment hi ha els que no saben ni que hi és. Jo, per exemple, sempre que he intentat trobar l'interés de coses que sempre havien estat buides d'interés per a mi, m'he trobat amb un munt de coses interessants. Hi ha molt poques coses que no trobi interessants per a mi.

Tornant a la pregunta plantejada al començament. La resposta és no. El significat que donam actualment a la paraula interessant és erroni. És conseqüencia del mal ús del llenguatge. Usam la paraula interessant com a sinónim de entretengut. I no és així. Això ho feim perqué les coses interessants són entretengudes normalment i per associació de termes ha aparegut aquesta confusió.

El diccionari descriu que una cosa interessant és aquella que aporta beneficis, referint-se clarament amb els exemples a beneficis materials. Si adapt aquesta definició a la meva filosofia particular he de canviar la connotació de beneficis materials a beneficis culturals, coneixements, sabiduria, experiència, etc. D'aquesta manera s'acosta més a la realitat. De totes maneres, el significat de interessant és més profund. És indescriptible.

Per exemple, "enriquidor" també podria formar part d'una descripció del significat d'interessant que estic cercant. Quan llegeixes un llibre que dius que és interessant, de vegades no es que t'aporti beneficis materials, ni culturals, ni coneixements. Simplement és que t'enganxa, t'agrada, et crea intriga, no pots deixar de llegir... I el mateix passa quan una película dius que és interessant, o que està molt interessant. És un sentiment de plaer... De vegades, fins i tot et fa sentir realitzat.

Quan una cosa t'interessa, intentes acostar-t'hi d'una manera o altra. Després de fracassos, problemes i dificultats, encara que no hagis aconseguit arribar, has guanyat una cosa molt important, no és un benefici cultural, ni són coneixements... Bé, en certa manera el que hi guanyes està molt relacionat amb els coneixements. S'anomena experiència, i és una de les coses més importants de les que es necessiten per a la vida. D'aquesta manera hem arribat a la conclusió que tot té interés, no tothom el sap trobar i possiblement es degui a una interpretació errónia del seu significat. A més l'interés és la base de la vida. "Aquell que no té interés per viure" encaixaria amb la descripció de suicida. Pensa-ho!!!


Joan Genís Valverde 19-1-97

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada