divendres, de maig 11, 2007

La cosa més interessant del món (1995)

La cosa més interessant del món

Escrit per la classe d'ética amb el professor Ferran Ferrà del IB Guillem Sagrera

21-12-95


Realment hi ha coses més interessants que altres?

Pensem-hi.
Per exemple, fa tres anys trobaba que "Bola de Drac" era una sèrie molt interessant, que els documentals eren avorridíssims, no suportava les notícies i m'encantava veure el futbol; actualment Bola de Drac no em desperta cap interés i per tant m'avorreix, m'agraden i interessen els documentals, i de vegades escolto les notícies i hi ha alguns partits de futbol que abans m'entretenien que ara no puc ni suportar.

Aixó ens demostra que no son les coses que siguin interessants o no, sino que és un mateix que s'interessa més per unes coses que per altres. D'aquí prové la paraula interessos: quan tens una certa edat t'interesses per unes certes coses, tens uns interessos diferents de quan ets gran. Així, per a respondre a la pregunta: "quina és la cosa més interessant del món?" s'ha de veure que es una pregunta molt oberta: més interessant per a qui? I a més: a quin moment de la seva existència? Per tant, la pregunta totalment correcta s'hauria de formular així: Quina és la cosa més interessant del món per a tu (ara) ?

La meva resposta és doble: La vida i el pensar. La vida perque és un fenómen que encara ni els científics tenen gairebé clara (per qué som com som, on som i sobretot per qué unes espècies evolucionen més, com és formà el Big Bang i l'Univers i quín és el motiu de la nostra existència com a animals/éssers vius). El pensar perque tambè ès un fenómen difícil d'explicar, extrany, encara que els humans ho tinguin més desenvolupat. A més, les neurones, que ho fan possible no es poden substituir així com es fa amb el cor, o amb els pulmons. El realment important motiu que fa que el pensar sigui tan interessant, és que és l'únic que pot fer entendre les qüestions sobre la vida plantejades al paràgraf anterior.

Per acabar, si et demanen la cosa més important del món (en general) hauriem de pensar una mica: la resposta correcta hauria de ser tot, absolutament. El raonament és senzill: Hi ha una sola cosa en el món que no sigui interessant per alguna de les 4.700 millons (aproximadament) de persones que habiten la Terra?

Joan Genís Valverde

1 comentari: