dilluns, de desembre 29, 2008

SUS MALLORCA! (Manifest de futur) - Tomeu Martí

De Tomeu Martí en podria dir moltes coses.
Però tampoc no hem d'exagerar. A nivell personal diré que el vaig conèixer fa molts anys, quan ell estava al capdavant de l'organització Joves de Mallorca per la Llengua, de la qual jo vaig intentar formar-ne part, sense massa éxit. Però això és una altra història.
Des d'aleshores he seguit la seva carrera pública i bona part de la seva obra poética.
I m'agrada pensar que de tant en tant prenem un cafè i ens posam al dia dels nostres projectes, d'índole molt diferent.
Encara que tot és discutible, a mi no em fa por afirmar que Tomeu Martí és un d'aquells imprescindibles de què parlava Bertold Brecht... D'aquests que lluiten toda la vida.

I feta la introducció personal, continuaré amb una breu introducció biogràfica a la seva persona:
Tomeu Martí i Florit va militar a la Crida a la Solidaritat des del 1996 fins a l'auto-dissolució del moviment el 1993. Co-fundador del Bloc Nacionalista d'Estudiants i del Casal Independentista de Mallorca, voluntari de l'Obra Cultural Balear, va participar en l'organització del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Va ser portaveu de la plataforma Joves de Mallorca per la Llengua, militant de l'Ateneu 31 de Desembre, membre de la junta directiva del Grup Blanquerna i de l'Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana.

Es va declarar insubmís al servei militar i va ser jutjat per aquest motiu. Actualment és Coordinador de l'Obra Cultural Balear.
Ha treballat com a periodista a S'Arenal de Mallorca, al diari El Punt, al setmanari la Nau i a la revista Quatre Illes. Ha col·laborat a una vintena de publicacions.
Actualment és col·laborador habitual de la revista El Mirall, de Diari de Balears, de Tribuna Catalana i de Tribuna Mallorca i és director de la revista de Son Sardina, Coses Nostres.
És autor de l'assaig La lluita contra el servei militar a Mallorca, publicat el 1995.
El 1994 va publicar el recull de poemes Vocabulari de plor, el 1998, el llibre de poesia titulat Quaranta-nou dies amb Nausica i el 2001 Retorn a la utopia.
El 2004 va publicar el recull d'articles Articles Salats.
També ha publicat els opuscles Amb la mà esquerra contra la guerra i Per la refundació del nacionalisme a Mallorca.
I arribats aquí, només em quedaria comentar el veritable objectiu d'aquest apunt. El llibre en si.
SUS Mallorca!, sobretot, és l'edició d'un Manifest que denúncia una situació - la precarietat de l'estat de la llengua pròpia de Mallorca - i proposa tot un seguit d'accions i de passos necessaris per aconseguir la total normalitat de la llengua al lloc on és pròpia.

D'una banda, la crítica, diré que potser cau en molts tòpics, potser moltes de les coses que diu ja han estat dites. Però això no li treu la raó, ni molt menys, ni implica que no sigui necessari un manifest d'aquesta magnitud, per recordar-nos que malgrat la sensació de "llibertat" que dòna l'actual "relativa" democràcia, la llengua està en un perill que per molts és evident. I per recordar a tots aquells que estimen el mallorquí, i la cultura associada, que hi ha molta feina a fer per garantir que allò que tant nostre és, no caigui en la categoria de cultura i llengües extintes.

Un llibre breu, contundent, concret, ben escrit.

Alguns exemples:

2 comentaris:

  1. Anònim18:19

    ¡SABÉU EL QUE ÉS UNA MITOCONDRIA? ES DE 3 D'¡ESO PERÒ A LO MILLOR DOMÉS EM DE SABRE CATALÀ CATALÀ CATALÀ .......I....AIXÍ I TOT N'HE ESTODIAT

    ResponElimina
  2. Jo sí que sé que és una mitocondria, i a més sé escriure correctament en mallorquí. Tu sembla que no puguis dir el mateix. De fet jo tenc dues carreres, i en particular a cap de les dues no s'estudia ni català i mitocòndries. I així i tot ho conec. De fet estic visquent i treballant a Madrid, per tant es possible que sigui menys sospitòs del que penses... Si es que penses...

    ResponElimina