dissabte, de desembre 20, 2008

Sant Salvador, Felanitx

Sant Salvador es un puig a l'entrada de Felanitx per la carretera de Portocolom.
Aquest puig és el més alt del Llevant i Migjorn de Mallorca.
I al capdamut hi ha una creueta, un Cristo Rei, un monestir, una esglèsia i el més important, un restaurant.

Tot i que la meva família i jo som aficionats a pujar-hi alguns dissabtes o diumenges a peu, avui tocava pujar-hi amb les meves amigues (per dir-ho d'alguna forma) de camí cap a Palma, ja que l'endemà KTi havia de marxar. (Justament per això aquest és l'últim apunt d'aquell pont del Juliol a Mallorca).

La pujada a peu és fantàstica i molt recomenada per als aficionats a caminar. Es fa per un camí d'ases... La llegenda conta que a mig camí un pagés va tenir l'aparició de la Mare de Déu i li va encomanar la construcció d'una església al capdamunt del puig de Sant Salvador. I en aquell mateix punt hi ha "Sa Capelleta" (foto).

Encara que no es vegi a dins de la capelleta hi ha una representació de la ara coneguda com "Mare de Déu de Sant Salvador".

També en aquest punt comença la representació dels episodis del Via Crucis de Jesucrist al llarg del camí que mena al cim.

A part de les diferents històries i llegendes associades al puig de Sant Salvador i que des de petit m'han fascinat (i que ja explicaré en altres ocasions), Sant Salvador representa el comportament històric de l'esglèsia catòlica a les nostres terres. Com a instrument de "dominació" tenien clar el concepte de márketing abans de la seva creació. Així, si havia de ser creíble per als ignorants pobladors de les árees rurals i costeres el missatge de la superioritat divina, per sobre de totes les coses hi havia d'haver Déu, o alguna senyal que el representés. En aquest sentit sempre que els representants de l'església i els seus protectors allà on veien un territori elevat per sobre de la resta, els faltava temps per construïr-hi la simbologia de torn.

Així, en un repuig de Sant Salvador s'hi pot veure "Sa creueta", una creu que domina una part del puig. Aquesta creueta és una de les primeres senyals que indiquen que s'està arribant al cim de Sant Salvador. És possible desviar-se per anar a l'esmentada creu i disfrutar de les vistes que allà s'ofereixen. Jo habitualment no tenc per costum anar-hi... De fet no hi vaig des de fa potser 18 anys.

La veritat és que aquesta foto m'encanta, especialment per la fantàstica posta de sol.

Un Cristo Rei anuncia l'arribada al cim quan s'hi puja amb cotxe. El Cristo Rei, un regal dels franquistes a la ciutat de Felanitx. Un símbol més del fantástic márketing catòlic: Crist està per damunt de totes les coses. Crist sempre ha d'estar al lloc més alt.

Sant Salvador és un lloc amb un encant especial.
Una cosa que m'hi encanta fer és anar-hi a l'Agost a veure-hi (o intentar-hi veure) caure les llàgrimes de Sant Llorenç.
I l'altra cosa que converteix Sant Salvador en un indret amb especial encant son les meravelloses vistes que des d'allà es poden gaudir.
Heus n'ací alguns exemples:























La última petjada catòlica de Sant Salvador és el Monestir de Sant Salvador que està just al costat de l'Esglèsia de la Mare de Déu de Sant Salvador.
L'Esglèsia és un dels llocs preferits per felanitxers i felanitxeres en general per a bodes, batiaments, comunions, funerals i cerimònies en general. Clar que també és més car.
També és un lloc habitual per a oferir pregàries a la Mare de Déu de Sant Salvador.
L'edifici, que es pot veure a la fotografia, té una certa bellesa que l'harmonitza amb l'indret ( a diferència de l'altra construcció del cim, que no he fotografiat per motius obvis, ja que es tracta d'una antena repetidora de senyal de televisió i ràdio que porta aquestes freqüències a tota la zona que altrament no podrien rebre la senyal).

I l'Esglèsia és bastant bonica. A tall d'exemple, una fotografia de una volta de l'Esglèsia.

Finalment per acabar aquest apunt, un homenatge a la nostra roqueta.

I recordar que
"Qui estima Mallorca no la destrueix,
qui no la defensi que se'n vagi d'aquí"

I recordar en aquests moments que s'acaba l'any, tots els casos de corrupció que han sortit a la llum al llarg d'aquest any. Recordar que potser uns són dolents, però que no hi ha cap dubte de quins són els pitjors.

Estimem Mallorca!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada