dilluns, de juliol 31, 2006

Pregunta per a farmacèutics i químics: Coca-cola + Ibuprofen?

Una pregunta per a tots els farmacèutics i químics i biòlegs, presents i futurs.
Buscant al google Ibuprofen + Coca-Cola, he trobat una web en la qual, es veia en un experiment amb conills que beure Coca-Cola mentres prens el citat medicament fa que aquest s'absorbeixi molt més.

D'una banda, aneu amb compte. Si preneu dosis molt altes no prengueu Cocacola. O si preneu cocacola reduïu la dosi d'Ibuprofen... (Aquesta seria la principal conclusió de l'estudi, suposo).

La pregunta en qüestió és: què en penseu? Alguna explicació científica? Algun voluntari?

PC (Post comentum): Si algú es pregunta el motiu d'aquesta búsqueda al Google, la resposta és ben senzilla. M'agrada molt la Coca-Cola i per motius de salut (obvi?) he de prendre Ibuprofen i he recordat la llegenda urbana de quan era petit que diu que la coca-cola amb alguns medicaments fot el fetge. Així que pregunta per pujar nota:

Combinar la Coca-Cola amb algun medicament pot provocar problemes de salut? Per quin motiu? I si és així, per què no apareix a les contraindicacions dels prospectes dels medicaments en qüestió?

Si algú contesta alguna de les preguntes aquí formulades rebrà, totalment de franc, tot el meu agraiment!

3 comentaris:

  1. Hola qtal?!

    Primerament els medicaments o qualsevol altre substància presa amb una beguda gasosa, com és el cas de la Coca-Cola, fa que la seva absorció es vegi augmentada per efecte del volum del gas sobre l'estómac. És a dir, el pílor s'obre a causa que l'estómac es veu incapaç de suportar un volum més elevat en el seu interior.

    El que provoca és que el temps d'absorció es vegi disminuït; és a dir, el fàrmac arribarà en sang més aviat, cosa que farà que la concentració màxima es vegi augmentada podent donar lloc a efectes adversos, marejos, vòmits nàusees,etc. com a conseqüència que la franja terapeùtica ha estat sobrepassada.

    Aquests efectes poden tenir lloc sempre i quan aquesta combinació es doni crònicament.

    En segon lloc, l'Ibuprofen és un derivat de l'AAS i com a tal té els efectes més perjudicials sobre l'estómac podent donar lloc a ulceracions. Si bé és cert que pateix metabolisme hepàtic com la majoria de principis actius. Un augment de l'absorció farà que hi hagi més fàrmac lliure en sang i per tant més fàrmac per poder metabolitzar en el fetge, cosa que li provocarà un desgast major.

    Un exemple pràctic, les begudes alcohòliques o "cubates" que se serveixen en pubs, discoteques, etc. quasi sempre van acompanyats amb una beguda carbonatada; és a dir amb gas. Aquesta combinació té entre d'altres dos efectes: a)augmentar l'absorció de l'alcohol i b)augmentar la set. Amb tot això fa que el consumidor prengui més beguda. És un sitema "feed-back".

    Per acabar només dir que és convenient prendre els medicaments amb aigua.

    ResponElimina
  2. Anònim18:27

    hace mucho que te leo ... y me gusta como ves las cosas en tu cotidiano ...
    he entrado en contacto ...por caminos ...que ni te lo imaginarias ...pero .... los caminos que nos llevan aveces no importan mucho.
    me gustan las poesias que postas de mario benedetti.
    me gustan tus palabras.
    um grande abraço
    (continuarei a te ler)

    ResponElimina
  3. Sergi, salutacions i gracies per els aclariments i per tot.

    lua, muchas gracias por tus palabras. Estos detalles son los que me animan a publicar historias cada dia...

    ResponElimina