dilluns, de novembre 23, 2009

Doctor Who (II) - El primer doctor



El primer doctor, William Hartnell va durar 3 temporades, però va ser acomiadat a la quarta temporada degut a divergències amb l'aleshores nou equip de producció. Però això no va ser cap desgràcia, sinó un punt innovador més de la famosa sèrie.

Amb un pressupost baixísim, feia ús de la imaginació per a aconseguir uns efectes especials sovint notables i sovint molt xapussers. Però la capacitat inventiva dels guionistes no tenia fi...

Cada capítul (o unitat temàtica o història) tenia diversos episodis, que a les primeres temporades eren nombres variables, que oscil·laren entre 1 i 11. El més habitual era que cada capítol tingués 6 episodis.

La primera temporada (1963-1964, amb William Hartnell aka el primer doctor) tingué els següents capítols:

  1. An Unearthly Child a.k.a. "100,000 BC", "The Tribe of Gum" : capítol de presentació dels principals personatges de la primera temporada. A part del Doctor Who i la seva neta Susan, presenta els altres dos companys de viatge: els professors de la Susan, Barbara Wright i Ian Chesterton. Dos personatges veritablement entranyables que representen, el passat (la professora d'història) i l'altre el futur (el professor de ciència). La primera aventura que viuen els porta a la lluita interna d'una tribu prehistòrica que veu en el foc el poder... 6 episodis que en part del box set (DVD) Doctor Who - The Begginnings
  2. The Daleks a.k.a. "The Mutants", "The Dead Planet": primera gran història de Doctor Who, en la que apareixen per primer cop un dels grans enemics i adversaris del Doctor Who. Els Daleks, uns mutants del planeta Skaro, en perpetua guerra amb els Thals, una altra raça del mateix planeta que un cop compartí amb ells els avantpassats. Els Daleks han estat responsables de bona part de la gran fama del Doctor Who, en bona part per la seva malícia característica i la seva afició per l'extermini de la diferència, amb clara referència crítica al nazisme per part del seu guionista, Terry Nation. 6 episodis que en part del box set (DVD) Doctor Who - The Begginnings
  3. The Edge of Destruction a.k.a. "Inside the Spaceship", "Beyond the Sun" Capítol de 2 episodis que transcorre íntegrament a dins de la nau TARDIS. Un exercici fantástic d'imaginació i creativitat: com fer dos episodis emocionants i intrigants que a més serveixin per estalviar diners a una producció que no va sobrada? Formen part del box set (DVD) Doctor Who - The Begginnings
  4. Marco Polo a.k.a. "A Journey to Cathay": Marco Polo es la primera de les tristes històries de Doctor Who, que degut als problemes d'emmagatzemament de material i a la tossuderia d'algun director de magatzem, foren destruïts i per tant perduts dins l'eternitat... L'audio si que es conserva, i a partir d'aquest i d'algunes fotografies se n'han fet creatives però innocents reconstruccions... Una llàstima, que suposa una gran perdua per a la història de la televisió, ja que aquesta situació va afectar fins a 110 episodis entre 1963 i 1974, any que algú es va adonar que totes les imatges es podien reutilitzar i que res no es podia destruïr.
  5. The Keys of Marinus: el mateix guionista dels Daleks s'ho va currar molt per tornar a oferir la millor versió d'un guió formidable d'aventures en un planeta extrany, en aquest cas Marinus. El DVD ha estat publicat aquest passat Septembre. El millor dels extres: l'encarregat de la decoració cagant-se en el guionista per la gran complicació que suposava dur el guió a la pantalla. Una aventura molt divertida i variada... Un títol que vaig disfrutar especialment. 6 episodis.
  6. The Aztecs: els nostres amics es troben en plena era precolombina. Una civilització molt culta, on el sacerdots empraven l'astronomia (en particular la previsió dels eclipsis) per causar efecte sobre la població. Una aventura interessant, que destaca per el missatge de que no es pot canviar la història, no pots intentar cambiar a la força les civilitzacions... Són elles mateixes les que han d'evolucionar. A la Casa Blanca no han vist aquest capítol de 6 episodis.
  7. The Sensorites: Encara no disponible en DVD. Així que no l'he vist encara i no us en puc fer la ressenya.
  8. The Reign of Terror a.k.a. "The French Revolution": Un altre capítol capat de Doctor Who. En aquest cas, dels 6 episodis del capítol se n'han perdut 2. Es rumoreja que per a un futur llençament en DVD es facin reconstruccions animades dels episodis que falten. En qualsevol cas encara no está disponible en DVD.
La segona temporada, de 1964 a 1965 també comptà amb William Hartnell en el paper de Doctor... Però aviat la Susan deixaria la nau, i més tard la seguirien Barbara i Ian.
  1. Planet of Giants: encara no disponible en DVD
  2. The Dalek Invasion of Earth: segona aparició en un capítol de Doctor Who dels temuts i adorats Daleks. En aquesta ocasió no se'ls acut altra idea que envaïr la terra. Aixó sí, cap al 2015. Els tripulants de la TARDIS no s'ho esperen això. Però uneixen forces amb la resistència terrestre per tal d'aprofitar els 6 episodis del capítol per vèncer als Daleks. La gran sorpresa és que Susan, la neta del Doctor, deixa la nau i la sèrie per quedar-se a la terra a ajudar a la seva reconstrucció, juntament amb l'home del que s'ha enamorat.
  3. The Rescue: The Rescue torna a ser un capítol breu, de 2 episodis, que serveix sobretot d'introducció a un nou personatge, la Vicky, també noieta d'aspecte adolescent, que acompanyarà a la tripulació de la Tardis durant algunes aventures...
  4. The Romans: I la primera aventura de la Vicky com a integrant de l'expedició els porta a conèixer a Neró, el boig emperador que va cremar Roma per aconseguir dur a terme el seu projecte especulatiu inmobiliari. A Espanya els Romans hi varen crear una bona escola. El capítol, de forma ironica suggereix que fou el propi Doctor Who qui li donà la idea a Neró.
  5. The Web Planet: Un capítol de la sèrie que esdevé una bonica metáfora del que representa un càncer, pero a nivell macro. Es a dir de que passa quan una part d'un organisme (en aquest cas un planeta) creix desmesuradament fins al punt de posar en perill la existència del planeta i dels seus habitants: unes simpàtiques formigues gegans i unes abelles-papallona també a escala humana.
  6. The Crusade: La visita del Doctor i els seus companys a l'época de les croades, també va patir la pérdua de 2 dels quatre episodis. Tanmateix els dos episodis restants están disponibles al DVD Doctor Who "Lost in Time", juntament amb les altres aventures que han patit la mateixa sort.
  7. The Space Museum: No disponible encara en DVD
  8. The Chase: No disponible encara en DVD
  9. The Time Meddler: Un capítol innovador. El Doctor, Vicky i el nou company Steven (en el primer capítol sense Ian i Barbara) arriben a la costa Britànica al segle XI, en l'época de les invasions vikingues de l'illa británica. El més sospitòs (i innovador) de la història de 4 episodi és un misteriós Monjo i tota una sèrie de anacronismes que semblen mantenir una estreta relació amb el Monjo...
De les temporades de William Hartnell, la tercera fou la més castigada per la destrucció i pèrdua d'episodis. La temporada, que transcorre entre 1965 i 1966 perdé fins a 34 episodis. El DVD Doctor Who Lost In Time mostra els episodis supervivents i alguns fragments dels capítols totalment perduts.
  1. Galaxy 4: els 4 episodis d'aquest capítol s'han perdut en el temps.
  2. Mission to the Unknown a.k.a. "Dalek Cutaway": Capítol d'un episodi, perdut, que preparava el macro-capítol de "The Daleks' Master Plan"
  3. The Myth Makers: un altre capítol de 4 episodis completament perdut en l'espai i el temps
  4. The Daleks' Master Plan: el macro-capítol de 12 episodis en el que els Daleks intentaven controlar l'univers i en especial la via láctea... Per desgràcia només se'n conserven 3 dels episodis, que es poden gaudir al DVD "Lost in Time".
  5. The Massacre of St Bartholomew's Eve a.k.a. "The Massacre": Un altre capítol completament perdut
  6. The Ark: No disponible encara en DVD
  7. The Celestial Toymaker: d'aquest capítol només se'n conserva un episodi a 'Lost In Time'.
  8. The Gunfighters: No disponible encara en DVD.
  9. The Savages: Els salvatges també fou completament perduda. Els 4 episodis.
  10. The War Machines: Una altra història de 4 episodis que és un document fantàstic... Uns anys (4) abans que la fantàstica película de Kubrick (2001, Odisea espacial), Doctor Who ja imaginava un ordinador superpotent. En aquest cas l'ordinador, superinteligent i lógic, arribava a la conclusió inevitable que la humanitat ja no podia fer-se cárrec de la gestió de la Terra i que ell mateix governaria la terra. En aquest episodi, Dodo Chaplet abandona la Tardis, i la substituirán Polly i Ben.
A la quarta temporada William Hartnell va participar només en dos capítols.
  1. The Smugglers: Completament perdut
  2. The Tenth Planet: capítol on s'enfronta a un altre dels seus enemics més populars: The Cybermen. Deixen al Doctor tan debilitat que es veu empés a transformar-se. Regeneració en varen dir. I es convertí en un dels segells d'identitat del doctor. Se n'ha perdut un episodi.
El seu substitut sería Patrick Throughton, el vertader gran perjudicat de la pérdua d'episodis. Un paio que a mi em cau molt simpaticot en el seu paper de Doctor... Però això ho deixarem per a la propera entrada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada