dimecres, de febrer 20, 2008

...si algú les mirava les mamelles...

"Quan bé seran arreades e desdibuixades, si algú les mirava les mamelles, les quals elles desigen per tothom ésser mirades, car per això les traen defora, amaguen-les corrent, volents donar a entendre que no han plaser que hom les veja; e és tot lo contrari, car a penes les hauran cobertes, les tornaran descobrir e mostrar com pus deshonestament poran, per tal que hom les tenga per belles e els vaja bestiejant detràs. Puis, si algú les guardarà qui es prenga a lloar llur bellesa, seran tan alegres que tot quant los pories demanar te donarien tantost, si no els faïa fretura. E si algú haurà dit lo contrari o passant no les haurà guardades (car d'ésser ben mirades han gran desig), volrien-lo haver mort de llurs pròpries mans."


Lo Somni (1399)
Bernat Metge (1340? - 1413)
Les millors obres de la Literatura Catalana
Edicions 62 i "la Caixa" (1980)

2 comentaris:

  1. Anònim21:27

    Hola! Has llegit Lo Somni? Jo l'he acabat de llegir fa poc. Però noi, posar aquesta cita sense cap context em sembla que és desvirtuar una mica el rerefons del llibre... No ho creus? Per cert, recomano moltíssim l'edició de Quaderns Crema a cura de na Lola Badia!

    ResponElimina
  2. Hola! Sí, he llegit Lo Somni! La gràcia de les cites que he posat al blog sense context és de fet una crítica cínica al masclisme de la societat cristiana... Una crítica doble. D'una part a les dones, per no fugir del seu rol estétic i sotmetre's.

    I d'altra part als homes, que continuem amb la mateixa cantinela misògina de fa 600 anys... Què trist!

    Ara no tothom pot arribar a una finura d'interpretació semblant...

    ResponElimina