dissabte, de maig 09, 2009

INDIA TRIP (V): voltant per Delhi

Després de visitar el Qutub Minar, varem decidir fer una passejada a peu fins a la nostra següent aturada. Tot i tenir el taxi pagat, jo (i pel que es veu >Test< també) som molt donats a passejar. Pel que no ens va costar gens ni mica posar-nos d'acord per fer un petit tomb a peu, i així flairar més intensament els olors de Delhi, captar els colors de Delhi, sentir-ne els sorolls autèntics...

I decidírem tirar a peu cap a el següent punt marcat del meu mapa, la Tomba de Sedfar Jung....
Amb la broma caminàrem gairebé 8 kilòmetres. (Veure el mapa) I efectivament caminàrem gairebé 2 hores per Delhi impregnant-nos de la curiosa ciutat.

Una ciutat plena de 'xiringuitos' de menjar, de fritures o de fruita, en un carrer 'obrer' on la gent començava a dinar per l'hora que s'havia fet... Olors a fritangues de curri, i el colorit de les vestimentes índies, tan característiques, i el soroll dels pitos dels automòvils usats amb una persistència que a qualsevol europeu li semblaria més que excessiva...
I un tràfic gairebé boig, on es barregen camions, motocicletes on els locals passegen les parelles (i de vegades els fills i les sogres), cotxes (estil anglès: volant a la dreta) i els tub-tubs (motorets tricicles a mode de taxi barat, que malgrat tenir taxímetres es admés el regateix amb els conductors per tal d'aconseguir un preu més económic. La millor estratègia és fer subastes entre diversos i pujar al que t'ofereixi un preu més barat. (Veure la foto, és el vehicle verd i groc que s'hi pot veure...)
Després de caminar una bona estona vàrem decidir que almenys una vegada havíem de probar quelcom tan típic de l'indret on estavem. I tanmateix, després d'una hora i mitja de caminar, una mica cansadets, no aconseguíem trobar el nostre destí. I ens 'confiarem' al 'taxista'.


I així aconseguírem arribar a Safdar Jung,



Safdarjung's Tomb (Safdarjang ka Maqbara) és una tomba jardí en un mausoleu de marbre. Fou construït l'any 1754 en l'estil de l'arquitectura Mughal. La part alta de l'edifici alberga l'Archaeological Survey of India. El jardí, en l'estil desenvolupat a l'imperi Mughal i que es coneix com estil de jardins Mughal charbagh. Un dels trets característics és l'entrada als jardins per una porta molt ornamentada, en aquest cas decorada per elaborats gravats en guix.

La tomba fou construida, com el seu nom indica, per Safdarjung, el poderòs primer ministre de Muhammad Shah, que fou el dèbil emperador Mughal de 1719 a 1748. La tomba central té una cúpula enorme. Hi ha cuatre canals d'aigua que fluieixen cap a quatre edificis. Un té una porta decorada amb ornaments mentre els altres tres són pavellons, amb habitatges construits a les parets. Als cap de cantó hi ha torres octogonals. Els canals són quatre tancs apaisats, un a cada cantó de la tomba.







Un cop visitada vàrem agafar un altre tub-tub fins al nostre següent destí: l'India Gate.
L'India Gate és un de les construccions commemoratives de guerra a la India. Situat al cor de New Delhi, l'India Gate (porta de l'Índia) fou dissenyada per Sir Edwin Lutyens. És una fita prominent de Delhi i conmemora els membres de l'antiga "British Indian Army" (Armado Indo-Britànica) que perderen les seves vides lluitant per l'Imperi Indi a la Primera Guerra Mundial i a les guerres Afganes. Originalment, una estàtua del Rei George V romania sota l'ara buit dosser just al davant de l'India Gate, però es reubicà al Coronation Park amb altres estàtues. Just després de la independència de la India, l'India Gate esdevingué la "Tomba del Soldat Desconegut" de l'Armada Índia, conegut com el Amar Jawan Jyoti.
L'anécdota del dia fou que quan arribàrem a la India Gate estava prohibit acostar-s'hi... Aquell mateix dia, aprop de Qutb Minar (on havíem estat al matí) hi havia esclatat una bomba, i tota Delhi estava sota alerta terrorista (coses dels radicals musulmans). Dos nens morts. El més curiós és que els mitjans de comunicació no en feren ressó, pel que es veu si no moren rics o europeus/americans les notícies d'aquest tipus no tenen importància... Mentres que si hi ha cutrepolítics de visita (com va passar a Mumbai uns mesos després) tothom en parla... El fet es que no varen poder apropar-nos més a l'India Gate.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada