diumenge, d’abril 25, 2010

Doctor Who (IV) - El segon doctor

L'any 1966, el nou equip productor de Doctor Who, descontent amb el caràcter de William Hartnell i amb els seus continus problemes de salut, va decidir substituir-lo per Patrick Throughton.

Sense voler-ho varen introduir a la sèrie d'aquesta manera una de les més originals senyes d'identitat: la regeneració. El Doctor, quan perd força, es regenera, canviant totalment d'aspecte.

I a la segona história de la quarta temporada (1966-1967), el Doctor es veu aminorat pels Cybermen i s'ha de regenerar.

  1. The Power of the Daleks (El poder dels Daleks): aquesta tercera història de la quarta temporada, primera amb Patrick Throughton, és una de les històries que foren eliminades per reciclatge de cintes i falta d'espai a la BBC. Al DVD "Lost in Time" s'hi conserven petits fragments, com per exemple la sorpresa dels companys del Primer Doctor quan es troben l'extrany a dins de la TARDIS.
  2. The Highlanders: per desgràcia aquesta història, que destaca per ser la història on Jamie McCrimmon s'uneix a la tripulació de la Tardis, que ja no abandonaria fins al 1969, juntament amb Patrick Throughton i Zoe Heriot que s'unirá més endavant a la tripulació. En aquest moment la tripulació de la Tardis estava composada per Polly i Ben i Jamie.
  3. The Underwater Menace (L'amenaça submarina) és una altra història perduda, de la que només es conserva un dels 4 episodis, que ha estat editat al DVD "Lost in Time". Un tirà crea una raça híbrida humans-peix per tal de que s'encarreguin de la pesca... I els esclavitza... El Doctor i els seus amics posaran fi a aquesta situació.
  4. The Moonbase (La Base Lunar) és una història de la que només es conserven 2 dels 4 episodis, en la que el Doctor & Co s'han d'enfrontar de nou als Cybermen. Els episodis supervivents es poden obtenir a "Lost in Time"
  5. The Macra Terror (El terror dels Macra) introdueix unes noves criatures al món whosie, que tenen una lleu aparició a un episodi de les noves series amb David Tennant. Els Macra, uns crancs enormes que viuen del dióxid de carboni, i que esclavitzen la humanitat per tal de que en produeixi. Per desgràcia s'han perdut els 4 episodis i només petits fragments es conserven al DVD "Lost in Time".
  6. A The Faceless Ones (Els Sense-Rostre) la Tardis es materialitza enmig de la pista d'aterratge en un aeroport. Obviament el Doctor és parent de la Jessica Fletcher: allà on va en passa alguna! I en aquest aeroport hi ha una trama d'extraterrestres sense personalitat (gasosos) que venen a la terra per robar la personalitat i carcassa humanes sota l'aparença d'una línea de vacances per a joves de baix cost. A "Lost in Time" (DVD) s'en conserven 2 dels 6 episodis. Aquesta história destaca per ser la última dels companys Polly i Ben, que són dels que són abduïts pels Aliens sense-rostre.
  7. La quarta temporada acaba amb 'La Maldat dels Daleks' (The Evil of the Daleks), que s'han apoderat amb el secret del viatge en el temps i l'espai i es planten a l'época Victoriana... On un científic, sota coacció, els ajuda. La coacció és que tenen presonera a la seva filla, Victoria, que després de que el Doctor venci als Daleks, i davant la mort de la seva família i amics, decideix unir-se a la Tardis. A "Lost in Time" se'n conserva un episodi només.
La cinquena temporada (1967-1968) , segona de Patrick Throughton, va tenir tan mala sort amb els episodis eliminats (Perduts en el temps) com la quarta... Tanmateix la BBC va fer moltes copies dels episodis per enviar a ultramar, i moltes d'aquestes còpies han aparegut a les golfes i magatzems de televisions d'arreu del món i han estat tornades a la BBC per tal de completar els buits del seu arxiu. D'altres episodis han estat trobats a les col·leccions d'alguns col·leccionistes de material de televisió antic o vells frikis de la sèrie... Això ha permés l'edició de DVDs com "Lost in Time" amb la majoria d'aquests episodis miraculosament recuperats, o fins i tot la reconstrucció d'històries senceres, com és el cas de la primera història de la cinquena temporada.

  1. La temporada comença amb l'enemic preferit del segon Doctor: The Tomb of Cybermen (La tomba dels Cybermen). El Doctor, Jamie i Victoria es troben amb una expedició humana de científics-matemàtics-arqueólegs que busquen la tomba dels Cybermen amb motius més o menys diversos i més o menys honorables... Obviament el Doctor els recomana mantenir-se allunyats dels Cybermen, però com que l'ignoren decideix unir-se a l'expedició perquè si hi ha algú que pugui minimitzar la força dels híbrids, és el Doctor... Una història que compta amb un matemàtic com co-guionista i això s'agraeix molt perquè li aporta una perspectiva molt interessant i original, tot i que... Bé d'això ja en parlarem més tard. The Tomb of Cybermen es pot trobar en el DVD box set "The Cybermen Special Edition".
  2. A The Abominable Snowmen (Els abominables homes de neu) el Doctor i companyia s'enfronten al fred i a uns estranys alienígenes amb forma de Yeti governants per una inteligencia suprema que s'amaga a un monestir Budista (o semblant). Només s'en conserva un episodi dels 6 disponible al DVD "Lost in Time".
  3. The Ice Warriors (Els Guerrers de Gel) no ha estat editada encara en DVD i per tant jo no he tingut el plaer de veure-la. Es rumoreja que s'están reconstruint mitjançant animació els 2 episodis que es varen perdre (dels 6 de la història) i que la história podria veure la llum en DVD durant el 2010. Però només és un rumor i la BBC no ha anunciat res. Tanmateix no seria la primera vegada que es reconstrueixen amb animació episodis desapareguts: ja va passar amb The Invasion... Però d'això ja en parlarem mes endavant.
  4. The Enemy of the World (L'enemic del món): un dictador maltracta els habitants d'Austràlia en un futur llunyà... No trigarán a descobrir, el Doctor i els seus amics, que físicament el dictador és idèntic al Doctor. Aprofitarán la confusió per desfer els plans del malvat dictador. Només es conserva 1 dels 6 episodis a "Lost in Time".
  5. The Web of Fear (La xarxa de terror): la nau Tardis es posa sobre la Terra al 1969... Però tot sembla mort. Tot cobert d'una estranya xarxa del tipus tel d'aranya... Més enllà, dins de la xarxa de metro, s'està lliurant una guerra entre els Yeti! que aconseguiren escapar i l'exèrcit britànic, comandat pel Brigadier Lethbridge-Stewart (aleshores encara comandant) que esdevindria un personatge clau en el futur de la serie. (Especialment amb el Tercer Doctor). Dels 6 episodis només se'n conserva un a "Lost in Time".
  6. Fury from the Deep (Fúria de les profunditats)... Tots els episodis s'han perdut. Alguns petits fragments están disponibles a "Lost in Time".
  7. The Wheel in Space: La roda a l'espai és una estació espacial que es veu atacada pels Cybermen. A aquesta història, després de que Victoria Waterfield preferís quedar-se a la terra a l'episodi anterior, Zoe Herriot decideix unir-se a la tropa Tardis, tot configurant així la tripulació que ja seria definitiva fins al final dels dies del Segon Doctor Who i de la série de televisió en blanc i negre. Així es tancava la Temporada 4 de Doctor Who.
Temporada 6 (1968-1969): la última amb Patrick Throughton, la última en blanc i negre... I la que va establir les bases del que sería Doctor Who en el futur.

  1. The Dominators: (Els Dominants) no publicada en DVD encara. Es conserva íntegrament.
  2. The Mind Robber (El lladre de ments) és una de les históries més notables del Segon Doctor. Sense cap dubte un brillant exercici de la submissió d'un programa de televisió al servei de la literatura i de la imaginació. Plenament conservada, restaurada i publicada en DVD, en aquesta aventura el Doctor, Jamie i Zoe són atrapats en un estrany món on res sembla existir i on corren el risc de convertirse en simple literatura... Imaginació literària... Però malgrat super-herois de còmic, meduses i unicorns, Doctor & Co. s'ensurten en aquesta llarga aventura.
  3. De lluitar contra personatges ficticis, els nostres amics es troben amb la difícil missió d'evitar una invasió del Planeta Terra encoberta. Un ambiciós home de negocis s'alia amb els Cybermen per tal de conquerir el control suprem de la terra. El que no entén es que els Cybermen no tenen amos, i que només l'están utilitzant. Per sort, el Doctor, troba el Brigadier Lethbridge-Stewart ara al capdavant de la United Nations International Taskforce, una força militar destinada a fer front a les amenaces alienígenes... Junts acaben amb l'amenaça a la història The Invasion, del Box Set The Cybermen Special Edition, i que és pionera en l'ús d'animació per reconstruir els episodis perduts (2 dels 10).
  4. The Krotons encara no ha estat llançada en DVD, i per tant no l'he vist (ja en faré la crítica quan aparegui).
  5. A Les Llavors de la Mort (The Seeds of Death) la Tardis i el Doctor aterren a la terra en un futur en el qual el transport aeroespaial ha estat completament abandonat en favor del T-Mat, un mitjà de transport per materialització-desmaterialització similar al de Star Trek. El T-Mat té el centre principal de control a la Lluna. Des d'allà es pot enviar qualsevol cosa a qualsevol capital important del món. Per això és l'objectiu perfecte per als plans d'invasió de la terra que tenen els Ice Warriors, que fan així el seu retorn a la serie. Un episodi bastant convencional sense gaire novetats.
  6. The Space Pirates o Els Pirates de l'espai, és la última de les históries de Doctor Who amb episodis perduts. Tansols se'n conserva un que forma part del DVD "Lost in Time".
  7. La última història de Patrick, Jaime i Zoe havia de ser especial. Esplendorosa. I alhora havia de revelar secrets sobre aquell personatge, el Doctor... Que estava predestinat a canviar de companys, de cara i a abandonar el blanc i negre per un nou mon de color. Tot aixó, juntament amb problemes de pressupost, va provocar The War Games (els jocs de Guerra). Per segona vegada a la série (recordem The Time Meddler) apareixia un altre individu capaç de viatjar en el temps i l'espai... Algú que deia ser de la mateixa gent que el nostre Doctor... Els Senyors del Temps (Time Lords). El misteriós malvat és un fugitiu de la seva pròpia raça... El Doctor també, però d'un altra mena. mentres el malvat està aliat amb una violenta raça extraterrestre encaparrada amb la conquesta de l'univers, el Doctor tan bon punt s'hi veu involucrat, hi posa tot de la seva part per impedir-ho. I en els plans de tot això hi ha els éssers humans, escollits per ser la raça més violenta de l'Univers (no en va s'han passat tota la vida matant-se els uns als altres). Els humans, abduïts de temps de guerres de cadascún dels seus temps i manipulats per creure que continuaven lluitant per les seves causes, en realitat estan enmig d'una salvatge prova selectiva: només els més violents i aptes per a la guerra sobreviurán als enfrentaments entre ells. Només aquests formarán part de l'exèrcit que empraran per conquerir l'Univers... Per primera vegada des de 1963, el Doctor no pot resoldre el problema sol... I es veu obligat a cridar als seus, els Time Lords (Senyors del Temps) i a fugir per a que no el castiguin per la seva deserció passada. Malgrat tot, la insistencia inconscient de Jamie i Zoe de restar junts, exposa el Doctor al seu judici i sentència: canvi d'imatge, exili a la Terra i oblit del secret dels viatges en l'espai i el temps.
I així acaba la era del Segon Doctor, Patrick Throughton i la era del Doctor Who en blanc i negre. I comença una nova era plena d'il·lusió per a mi...

Altres continguts de Doctor Who:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada