diumenge, d’octubre 11, 2009

Assassinats per ordre Alfabétic, Agatha Christie


Ja feia temps que no parlava de la gran Agatha Christie, aquesta escriptora de novel·les policiaques, que va viure dues guerres mundials (viqui wiki) i que va ser molt desafortunada en l'amor, però que va ser agraciada per una enorme creativitat novelística que li ha valgut el títol de reina del crim.

Avui parlaré de tres dels seus llibres... Un que he llegit recentment i dos que vaig llegir ara ja fará més de 7 anys, quan encara no tenía el blog...

Ara ja fa un més vaig llegir-me (molt ràpidament) una de les aventures de Poirot.

Assassinats per ordre alfabètic (títol original: ABC Murders)
Publicada originalment l'any 1936
I traduïda al català l'any 1996 per l'editorial PROA - COLUMNA.

El que si diré és que és una desgracia que cap de les editorials catalanes no tingui una col·lecció com deu mana amb les obres completes de l'Agatha Christie... Em sembla una mica trist. Però què hi farem. Jo he anat recopilant així com he pogut els diferents títols en català que encara resten disponibles.

A 'Assassinats per ordre alfabètic' per primera vegada des de que el coneixem Poirot es troba davant un assassí en sèrie. Un psicòpata que mata segons un criteri molt quadriculat... Un extrany ordre alfabétic... Però el criminal comet un error... Anunciar els seus assassinats amb unes cartes desafiants al més gran investigador de tots els temps (després de Sherlock es clar): Hercule Poirot! Que comptarà amb l'ajut inestimable del seu benvolgut amic i cronista Hastings per descobrir què és allò que no li encaixa en tot aquest assumpte.

Un llibre que sense ser el més impressionant de les aventures de Poirot, si que és novedosa i interessant. D'aquestes que es llegeixen en un dia...

De la mateixa época són:

Tragèdia en Tres Actes (1935): el món del teatre inunda l'imaginari christià. Un reconegut actor fa una festa a casa seva, i un reverend hi és assassinat. Tothom ho atribuirà a una causa natural fins que un temps després a una festa amb gairebé els mateixos convidats, l'escena es repeteix. Poirot que col·laborarà per primera i última vegada amb Mr. Sttaterwhite, conegut colaborador d'un altre personatge christià (Harley Quinn, l'arlequí) es trobarà al mig de la història amb la tasca de desenmascarar la trama. Un llibre excepcional... No sé si en l'actualitat és disponible en català.

Mort als núvols (1936): Poirot és a un vol entre Paris i Croydon. En arribar, hom descobreix que una passatgera ha mort, en principi, per la picadura d'una abella i la reacció alérgica. Però Poirot descobrirà que en realitat la dona ha estat assassinada... Poirot comptarà amb l'ajut de Japp (o és a l'inrevés) per tal de desentrellar el misteri i resoldre, com ell sempre fa, el crim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada