divendres, de juny 15, 2007

Pere Capellà per Pere Capellà per l'OCB

L'Obra Cultural Balear (OCB), que com el seu nom indica vetlla per la cultura (real) de les Illes Balears, que és la que és... Una part més de la cultura catalana (em fa mal el cap d'explicar-ho als madrilenys... Mira que els costa d'entendre)... Bé, deia que l'Obra Cultural Balears és una associació que promou la cultura balear... Amb una tasca més que lloable que fan que la nostra denostrada i menystinguda cultura.

I si no sempre m'han agradat ni he estat d'acord amb les seves iniciatives, la última de les que he tingut notícia no és que m'hagi agradat, és que m'ha fascinat.
Cada any, l'OCB edita un calendari amb un motiu literari català per més... Correctament il·lustrat. Enguany, el calendari estava dedicat a la memòria de Pere Capellà Roca...

En Pere Capellà va ser polític, pedagog i escriptor. Popularment era conegut per Mingo Revulgo i fou dirigent del Partit Republicà Radical Socialista i després a Esquerra Republicana Balear. Fou professor, lluità al bàndol republicà al front de Madrid. Acabada la guerra fou empresonat per motius polítics durant 5 anys. Escriví obres de teatre, alguns sainets i una sarsuela. I també fou glosador i poeta.

I com a poeta jo vaig entrar a la seva coneixença... Especialment perquè la cançó que canta Biel Majoral (un gran personatge) "Sóc Català", està escrita per ell. Aquest poema, bàsicament, resumeix els motius (i els sentiments) que ens fan ser catalans als mallorquins... "I estim Catalunya perquè té un passat de lluita incansable per la llibertat".

A la vegada, (o potser un poc antes) vaig conèixer a un altre artista, en Pere Capellà Simó. Alehores company de classe a l'institut i ara un artista d'una projecció enorme... Personalment m'encanten les seves obres... Almenys les que he vist... I no hi havia ningú més apropiat per il·lustrar aquest calendari... I no només el va il·lustrar, si no que a més va seleccionar els textos... I és una bona selecció.

El resultat d'aquest calendari és una obra d'art d'unes dimensions tal, que tan aviat com va arribar a les meves mans, va deixar-me "enamorat" i ja fa gairebé 7 mesos... I he estat incapaç d'arrancar cap pàgina del calendari tot i que els mesos van passant... Ni tansols goso doblegar-ne les pàgines. Vull conservar-lo sencer.

I si no el teniu i podeu aconseguir-ne un, correu antes que s'acabi... Potser algun dia s'en pagaran molts de diners...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada