divendres, de juny 08, 2007

Centro de Arte Reina Sofia, Madrid

Fa uns dies (de fet ja fa gairebé un més) els meus pares varen venir a Madrid a veure'm...
I tal i com ens agrada, vàrem decidir fer una mica de turisme cultural... I el torn va tocar al "Centro de Arte Reina Sofia".

El Centro de Arte Reina Sofia, a diferència de El Museo del Prado, és un museu bastant ben dimensionat que es pot visitar en un matí... A diferència de El Prado, el Reina Sofia es centra en l'art modern (que no modernista).

Així s'hi pot trobar una selecció d'obres des de Sorolla, Zuloaga, Anglada-Camarasa, Nonell, passant per Juan Gris, per arribar als màxims exponents com Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí o Eduardo Chillida... Aquests últims són les estrelles indiscutibles de la exposició, si be moltes de les obres d'aquests artistes que hi ha exposades no són les més significatives.

La que sí és significativa, i que converteix en imprescindible una visita a aquest museu, és el Guernika. No sé per qué associo sempre aquest quadre a cert partit de la dreta española. Segur que aquests desitjarien que hi hagués molts més quadres com aquest... Per cert, un tio estúpid a l'exposició valorava en veu alta aquest quadre únicament per les tècniques emprades... Sense donar cap importància a la desgràcia representada... Ara em sortiran amb que no es pot polititzar l'art. Ser pacifista últimament sembla que és delicte.

Un dels punts forts del museu és que les sales estan ordenades cronológicament i no per autors o criteris semblants... Això fa molt recomanable seguir l'ordre numèric de les sales... Ja que d'aquesta manera es pot absorbir molt millor tota la cojuntura històrica-política de l'elaboració dels quadres, a més de veure les inter-influències dels contactes dels diferents moviments artístics.

Seguint amb l'enumeració dels artistes representats a aquesta exposició, també s'hi poden trobar obres de Julio González, Benjamín Palencia, i molts altres.
Potser el més destacable per part meva personal són dos quadres (que em varen fascinar) de Miquel Barceló, pintor natural de Felanitx, el meu poble.

Així que un matí al Centro de Arte Reina Sofia de Madrid proporciona una dosi més que acceptable d'Art Modern de qualitat suficient tirant a alta, passant per la història de l'art modern español, sense oblidar el cubisme, el surrealisme ni el modernisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada