dissabte, de setembre 03, 2011

Certituds Immediates (2005), Miquel Bauçà

ESTULTÍCIA: Qualitat d'estult, nici, mancat de discerniment


GREGARISME: Condició de gregari, sense iniciativa individual. Comportament de ramat.

Aquests són els dos pilars que vertebren la crítica a la societat actual continguda en el volum Certituds Immediates.

Certituds Immediates es un "pastac de pensades indigestes" -com confessa el propi autor dins l'obra- que reflexa el desencís que l'autor tenia amb una societat que el va empènyer a una vida austera i sorprenentment solitaria.
Una societat corrupta, que segons expressa l'autor en un format original (heptasil·labs no rimats), obeeix els plaers físics i les actituds estultes i gregàries en detriment d'allò que realment fa lliure a l'individu: el cervell. Al voltant d'aquesta reflexió, mitjançant petites tires 'cómiques' en format literari (conversacions, pensaments, etc. ) va atacant i criticant molts aspectes associats amb la societat i la história de la humanitat.

Val a dir que la correcció política no es un dels forts de Miquel Bauçà, nascut a Felanitx (al meu poble) l'any 1940 i que morí sol a Barcelona el 2004 un any abans de que la editorial Empúries publiqués Certituds Immediates. De la seva vida se'n sap ben poc, degut a la seva poca propensió a la socialització. La seva primera obra poética, recollida a Obra poètica 1959-1983 (1987) es realment fantàstica. D'un fort lirisme i amb una força descomunal.

De Certituds Immediates puc dir que no es una lectura fàcil. Plena de desilusió i frustració i menyspreu a una societat que Bauçà rebutjava.

Però per aquells agosarats, disposats a veure la vida des d'una perspectiva particular, no han de tenir por a enfrontar-se a aquesta densa lectura de petites píldores de pensaments sense hipocresia, escrits segurament amb la sang calenta, amb la immediatesa de la ràbia, i amb la sensació d'una certesa (encara que sigui limitada a un món particular.

El món del poeta que odiava els novelistes.

===============================================================






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada