Avui el diari(?) esportiu AS, s'apASsiona fent ressó del malestar dels polítics i equips valencians pel fet que en un acte al Camp Nou es fes 'apologia dels Països Catalans' fins al punt de demanar la intervenció del comité anti-violència, quan tot el que pretenia l'acte era promoure la llengua catalana. I el crit comú és que cal evitar que la política embruti l'esport.
Interessants crits... Però... Per què mai no s'enrecorden d'evitar l'intrussisme de la política en la cultura? O es que és l'esport més important que la cultura? A Ca'n Barça no poden reivindicar la unitat de la llengua catalana, però a ca'n PP i amics sí que en poden reivindicar la no unitat en àmbits polítics, fins i tot trepitjant els que realment tenen competències per opinar, els filòlegs. I quan dic els filòlegs no dic ja els catalans, sinó tots els filòlegs europeus dedicats a les branques llatines, dels quals cap no gosa dubtar de la unitat de la llengua.
Aleshores, si aquesta reivindicació no és més que la instrumentalització de la cultura per a fins polítics, per què no podem instrumentalitzar l'esport per a fins culturals.
I d'altra banda, quina obscura finalitat s'amaga darrera els valencians populars, que en comptes d'aprofitar la publicitat i la promoció de la "llengua valenciana" encara que sigui com a "germana del català" el que fan és llançar el crit al cel com si d'un desastre estatal es tractàs. Serà que la promoció de la "llengua valenciana" és la última cosa que interessa aquesta gent.
Evidentment, tots ho sabem tot. Excepte el poble crèdul. El poble ignorant que els diuen que "Catalunya vol apoderar-se i controlar València i Mallorca" i s'ho creu. Que per aquest motiu cal odiar Catalunya i catalunys. I igual com passava amb el missatge aznarià, s'ho empassen... I tanmateix, què més poden fer?
I bé, també en tenen la culpa, en part, els catalunys que en una utopia irreflexiva intenten confondre o identificar uns Països Catalans reals amb uns d'inexistents. És a dir, acabem per on hauria de començar tothom. Per definir els termes.
Països Catalans (Catalan Countries segons la Wikipedia): refers to the concept of a nation that includes all territories where the Catalan language is spoken. This concept first appeared at the end of XIX century and later was popularized by the Valencian writer Joan Fuster in his book Nosaltres els valencians ("We, the Valencians") (1962), with a very strong sense of Catalan identity. The term is politically charged, and tends to be closely associated with Catalan nationalism.
És a dir, que Països Catalans fa referència al concepte d'una nació que inclou tots els territoris on es parla la llengua catalana-valenciana-balear. Aquest concepte, per més catxondeig, va aparèixer al final del segle dinou i més tard va ser popularitzat per un escriptor VALENCIÀ, Joan Fuster al seu llibre Nosaltres els Valencians (1962), amb un sentit molt fort de la identitat catalana.
El problema resideix en la última frase: el terme està carregat políticament i tendeix a estar molt associat amb el nacionalisme català.
Si els catalunys i catalunyistes deixen d'emprar el terme Països Catalans amb la càrrega política, i es limiten a la seva funció descriptiva en funció de termes culturals.
PS: No és instrumentalitzar l'esport emprar un diari esportiu i aprofitar-se de l'audiència que aquest té per tal de fer política?
Etiquetes
Aliens
(23)
Aventures
(335)
Business Administration
(186)
Català
(1044)
Ciència i Coneixement
(179)
Cinema
(253)
Cognitive
(3)
Cultura
(388)
Diversos
(443)
English
(445)
Español
(898)
Français
(236)
Humor
(447)
IA
(3)
Italiano
(68)
Literatura - Literature
(240)
Lletres de cançons
(78)
Llibres - Books - Livres
(267)
Memòries
(98)
Músiques meves
(135)
Now
(41)
Poesia i poemes
(194)
Português
(98)
Reflexions
(538)
Restaurants-Bars-Discos
(39)
Revival
(6)
Teatre
(34)
Webs i blogs
(85)
Work
(3)
dilluns, d’octubre 18, 2010
5è Aniversari Revival: 24 d'Octubre 2005 : Països Catalans (selected by GelObscur)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada