dimecres, de juny 29, 2011

Testimoni Mut d'Agatha Christe

Que ràpid passen dos anys. Perquè és així, ja fa dos anys que vaig llegir-me l'últim llibre d'Agatha Christie... El motiu? És senzill... Un MBA, la lectura de El Señor dels Anells, la tumultuosa vida d'una persona que cavalca irremeiablement cap a la trentena... Tot un seguit de fets, circumstancies i esdeveniments dels que hom no pot fugir.

Però bé, la gràcia de tot plegat és que dos anys més tard la lletra d'Agatha Christie ha tornat a les meves mans. En aquesta aventura literària, de nou Hercule Poirot i el seu inseparable capità Hastings es troben amb un cas dels més increibles. A Testimoni Mut Poirot es veu amb el difícil repte d'exonerar en Bob, un afable terrier amb pél de color coure, de l'intent d'assassinat de la seva propietària Emily. Però Poirot haurà d'anar més enllà. Doncs aviat sospitarà que la mort posterior d'Emily per problemes al fetge, no es tractava en realitat d'un problema de salut.

Poirot entra en el cas quan reb una carte d'Emily, en la que ella insinúa la seva sospita de que l'accedient amb la piloteta del gos, era molt extrany. Quina no serà la seva sorpresa quan descobreix que la carta va ser enviada un més després de la mort d'Emily.

Un interessant misteri que les famoses cél·lules grises de Poirot hauràn de desenmaranyar.

Testimoni Mut (1937)
Agatha Christie
Columna - Proa (1998)

Com a curiositat em resta esmentar que el llibre està dedicat al Terrier que la propia Agatha tenía, anomenat Peter.

Però no acabaré aquí aquest apunt, perquè ja que ens hi posem amb n'Agatha, aprofitaré per recomanar breument alguns altres llibres protagonitzats pel nostre estimat Hercule Poirot
  • Assassinat a Mesopotamia (1936): unes amenaces fantasmagoriques del passat turmenten Mrs. Leidner, la dona d'un arqueòleg que està treballant a una excavació a l'Iraq. Coincideix que Hercule Poirot està de vacances per la zona, i quan Mrs. Leidner és trobada morta, hom el convida a desentrallar la trama al darrera de l'assassinat i la seva relació amb les extranyes visions de la víctima, a qui el seu marit, poc abans de la seva mort, havia posat una infermera per tal de tenir-ne cura.
  • Cartes sobre la taula (1936): Mr. Shaitana, un home amb aspecte demoníac, presumeix davant Hercule Poirot de la seva col·lecció: persones que han comés assassinats i n'havien quedat impunes. És més, Mr. Shaitana proposa una macabra partida doble de bridge, dues sales: una amb la seva col·lecció de persones, i l'altra amb Poirot, el Coronel Race del Servei Secret, el Superintendent Battle i la escriptora de ficció Ariadne Oliver (alter ego d'Agatha Christie, que inventant la meta-literatura aconsegueix projectar-se en un dels seus propis personatges). Però quan la partida acaba, els ostes van a felicitar Mr. Shaitana per la organització de l'esdeveniment, i per sorpresa de (gairebé) tots, descobreixen que ha estat assassinat apunyalat amb un obrecartes. Cal destacar que aquesta és la primera novela en la que apareix el personatge d'Ariadne Oliver, que malgrat tot, ja havia aparegut a una història curta dins el recull "Parker Pyne Investiga".
  • Mort en el Nil (1937): possiblement entre les 5 novel·les d'Agatha Christie i Hercule Poirot més famoses, juntament amb títols com Mort a l'Orient Express o Deu Negrets (I aleshores, ja no en quedà cap). Bona part de la seva fama es deu a l'adaptació cinematográfica que es feu en el seu moment d'aquestes novel·les. A Mort en el Nil, Poirot i Hastings es troben al bell mig d'una trama d'intrigues assassines i amoroses, criminals i ambicioses. D'enveja i venjança... 
Per a més material de l'Agatha Christie de producción pròpia, revisar aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada